Verkwanselt het College ons cultureel erfgoed, Het Kasteel van Gemert?

29 juni 2021

Verkwanselt het College ons cultureel erfgoed, Het Kasteel van Gemert? 

Behoud van het kasteel, als voornaamste cultureel erfgoed met een voor het publiek toegankelijke tuin, is altijd DE doelstelling van het kasteelproject geweest.

Ruimtelijke medewerking voor ontwikkeling van woningbouw rondom het kasteel was en is voorstelbaar als daarmee het kasteel als cultureel erfgoed bewaard zou blijven. Zo heeft de raad zich altijd uitgesproken en zo heeft het college zich altijd uitgesproken.

De VVD vindt daarom dat de projectontwikkelaar met een financiële onderbouwing moet komen en moet aantonen dat de gevraagde ruimtelijke medewerking voor woningbouw rondom het kasteel noodzakelijk is voor het behoud van het kasteel.

BL Huisvesting stelt dat zonder ruimtelijke medewerking voor woningbouw rondom het kasteel, het totale plan niet haalbaar is. Als deze woningbouw noodzakelijk is, waarom onderbouwt BL Huisvesting dit dan financieel niet?

De raad stelt zelf mee te willen denken wat ruimtelijk voorstelbaar is als hiermee het kasteel behouden blijft. BL Huisvesting werkt zichzelf dus liever tegen dan financiële duidelijkheid te geven? Gek toch, of toch niet zo gek????

Afgelopen week is tijdens de commissie financiën de geherdefinieerde kaders voor de herbestemming van Kasteel Gemert aan de orde geweest.

In tegenstelling tot zijn voorgangers laat wethouder Claassen de financiële noodzaak voor behoud van het kasteel bij de afweging wat ruimtelijk voorstelbaar is aan woningbouw nu geheel los.

BL Huisvesting hoeft van deze CDA-wethouder uit Schijndel geen onderbouwing meer te geven over de financiële noodzaak van woningbouw rondom het kasteel. Wethouder Claassen deed tijdens de commissievergadering een oproep aan de raad om het totale plan puur ruimtelijke te beoordelen!!!

De inwoners uit onze gemeente moeten ervanuit kunnen gaan dat het college en de raad ervoor waakt zuinig te zijn op ons cultureel erfgoed en wij borgen dat de ruimtelijke medewerking aan woningbouw rondom het kasteel puur dient voor behoud van het kasteel. Dat is door raad en college in het verleden uitgesproken en beloofd en dat weet ook BL Huisvesting.

Wethouder Claassen verandert eigenhandig de spelregels gedurende de wedstrijd en gaat in zijn voorstel naar de raad ervanuit dat BL Huisvesting zowel in de ommuurde tuin, de bomen -carré en de Haag MOET bouwen voor behoud van het kasteelplan.

Hij vindt het niet nodig dat BL Huisvesting hiervoor een gedegen financiële onderbouwing toont. Door niet te controleren of al deze bouwplannen daadwerkelijk noodzakelijk zijn voor het behoud van het kasteel, wordt ons cultureel erfgoed verkwanseld en ingeruild voor een woningbouwprogramma vindt de VVD.

Het kasteelplan wordt door het handelen van dit college platgeslagen tot een simpel woningbouwprogramma.

Wethouder Claassen waarom geen onderbouwing van de financiële noodzaak voor ruimtelijke medewerking voor het woningbouwprogramma rondom het kasteel? BL Huisvesting stelt dat deze plannen noodzakelijk zijn, dan heeft BL Huisvesting dit toch doorgerekend. Anders kan hij dat niet zo hard stellen!!

Als deze berekeningen gemaakt zijn, dan kan de kasteelheer van Gemert dit toch ook simpel met u delen. Toch??? Waarom komt BL Huisvesting niet met deze onderbouwing denkt u?

Een kasteelheer van stand zou geen moeite hebben zich richting de inwoners van onze gemeente te verantwoorden.

Tot die tijd, voorstel van de VVD: Alleen woningbouw rondom het kasteel als de financiële noodzaak voor behoud van het kasteel wordt aangetoond.

Jan Vroomans
Fractievoorzitter VVD Gemert-Bakel