Raadsvergadering 8 juli: CDA, Dorpspartij & Lokale Realisten geven Carte blanche voor bouwen rondom het Kasteel

Raadsvergadering 8 juli - CDA, Dorpspartij & Lokale Realisten geven Carte blanche voor bouwen rondom het Kasteel


De VVD heeft zich al eerder uitgesproken. Bouwen rondom het kasteelcomplex is voorstelbaar als bouwen noodzakelijk is voor het behoud en renovatie van het kasteel en dat deze noodzaak financieel wordt aangetoond.

Het CDA en de Dorpspartij gaan echter blind af op de woorden van de projectontwikkelaar dat woningbouw noodzakelijk is voor het behoud van het kasteel. De dorpspartij gaf tijdens de raadsvergadering van 8 juli aan dat, nadat BL Huisvesting in een gesprek met de Dorpspartij openheid van zaken had gegeven, zij overtuigd waren geraakt van de noodzaak van woningbouw rondom het kasteel. Wat die openheid precies inhield, dat kon de Dorpspartij niet uitleggen.

Het CDA had voornamelijk veel geloof in de plannen van de projectontwikkelaar en vond het niet nodig om de kaders aan te vullen met een toets waarin de financiële noodzaak voor bouwen rondom het kasteel wordt aangetoond.

Zonder een totaaloverzicht te hebben van het financieel plaatje kwam de Dorpspartij nog met een motie om “indien nodig” nog een financiële bijdrage te leveren aan de renovatie van het kasteel. Op de vraag van de VVD hoe wij deze financiële bijdrage moesten zien, staatssteun / subsidie? Daar wist de Dorpspartij geen antwoord op te geven.

Het CDA kwam met een motie waarin de portemonnee al werd getrokken om mee te gaan betalen voor onderhoud aan de kasteeltuin. De Kasteeltuin openhouden is natuurlijk een mooi idee dat veel inwoners graag zien. Het CDA wil de portemonnee hiervoor op voorhand al trekken, terwijl wij door ruimtelijke medewerking verlenen voor woningbouw al een hele grote bijdrage leveren richting de projectontwikkelaar.

Dan nog een dingetje wat bij dit onderwerp speelde. De VVD heeft tijdens de voorbereiding een brief van BL huisvesting opgevraagd. Op de inhoud van deze brief werd geheimhouding opgelegd.

De inhoud van de brief is voor de VVD politiek zeer relevant voor de vraag in hoeverre woningbouw rondom het kasteel noodzakelijk is. Het zou mogelijk ook een verduidelijking kunnen geven voor het initiatief van de verschillende moties van het CDA en de Dorpspartij. 

Voor een transparant debat had de inhoud van deze brief openbaar gemaakt moeten zijn voor de raadsvergadering. Gezien het college het verzoek van de VVD heeft geweigerd, heeft de VVD nu een Wob verzoek gedaan om de brief alsnog openbaar te maken.

De provincie is duidelijk in zijn standpunt. Alleen bouwen rondom het kasteel als de noodzaak voor behoud van het kasteel wordt aangetoond. Het college had zijn verantwoordelijkheid moeten pakken en het advies / waarschuwing van de provincie in kaders moeten vertalen.

Wethouder Claassen stelt echter dat het aan de provincie is om te toetsen of aan zijn advies wordt voldaan. Een bestuurlijk onverstandige houding en wij zijn ook benieuwd of de provincie de visie van het college deelt.

Van 1 zaak werden we wel blij tijdens de raadsvergadering. Er worden veel te weinig sociale huurwoningen gebouwd. De motie van de VVD bij de behandeling van de kadernota om met spoed een plan te ontwikkelen om 100 extra sociale huurwoningen te bouwen werd aangenomen. 

Jan Vroomans
Fractievoorzitter VVD Gemert-Bakel