VVD - fractie Vogels en D66 vragen in een brief aan de provincie aandacht voor het Kasteel van Gemert

VVD - fractie Vogels en D66 vragen in brief aan de provincie aandacht voor het Kasteel van Gemert

15 juli 2021 (Gemert-Bakel)
Tijdens de raadsvergadering van 8 juli 2021 zijn de herziende kaders voor het kasteel Gemert vastgesteld. 

Het college stelt zich op het standpunt dat de toets of bouwen rondom het kasteel noodzakelijk is voor behoud van het kasteel een verantwoordelijkheid is van de provincie. 

Tijdens de raadsvergadering hebben de VVD samen met fractie Vogels en D66 getracht middels een 3 tal amendementen  (De Haag - Ommuurde tuin / bomen carré) de kaders / programma van eisen aan te passen. Middels deze amendementen wilde wij dat het aantonen van de financiële noodzaak van bouwen rondom het Kasteel om renovatie en ontwikkeling van het kasteelcomplex mogelijk te maken in de kaders zou worden opgenomen.

Hier kregen wij geen meerderheid voor in de raad. Het college laat de beoordeling of de noodzaak tot woningbouw rondom het kasteel voor behoud van het kasteelcomplex voldoende financieel wordt onderbouwd nu feitelijk over aan de provincie.

Hiermee negeert het college naar onze mening het gestelde in artikel 3.31 van de geldende Interim Omgevingsverordening Noord-Brabant. Artikel 3.31 stelt dat de gemeente verantwoordelijk is om de financiële noodzaak te toetsen of bouwen rondom het kasteel noodzakelijk is om het kasteel te renoveren en niet zoals wethouder Claassen stelt dat de provincie hiervoor verantwoordelijk is.

Zoals het proces nu verloopt roept het dus veel vragen bij ons op. Vragen en zorgen die wij vandaag, samen met fractie Vogels en D66, per brief gedeeld hebben met gedeputeerde Smeulders (Erfgoed) en gedeputeerde Ronnes (Ruimte) van de provincie Noord-Brabant.

In onze brief hebben wij een aantal aandachtspunten benoemd en gevraagd om een gesprek met de verantwoordelijke portefeuillehouder(s) zodat wij onze zorgen verder kunnen toelichten.