Woningmarkt Gemert-Bakel - Geen 220 woningen, maar maximaal 162 woningen erbij in 2021 (-26%)

Op 23 juni heeft het college een stand van zaken gegeven over de woningmarkt in onze gemeente. Op basis van deze presentatie stelde de VVD dat het code rood is voor de woningmarkt. Te weinig nieuwbouwwoningen komen jaarlijks erbij voor onze inwoners. Let op het woordje erbij. Dat is belangrijk voor de beeldvorming en de discussie!

 

Op 8 juli, 2 weken later dus, kwam het college met een nieuwe stand van zaken over de woningmarkt. Dit na een kritisch artikel in het ED, Code rood op woningmarkt Gemert-Bakel.

 

Op basis van deze cijfers stelde wethouder van Zeeland in het Eindhovens Dagblad van 8 juli in het artikel ….“Gemert-Bakel bouwt volop: 470 huizen onderweg”…. Dat er in 2021 220 en in 2022 er 250 woningen gebouwd worden. Maar hoeveel nieuwbouwwoningen komen er in 2021 nu werkelijk bij??.

 

Op basis van al deze cijfers trok de VVD al de conclusie dat er veel en veel te weinig sociale huurwoningen gebouwd worden in Gemert-Bakel. De VVD heeft daarom samen met D66 tijdens de raadsvergadering (8 juli) een motie ingediend om met spoed 100 extra sociale huurwoningen te laten bouwen (aangenomen).

 

Niet nodig volgens wethouder Steeghs. Er worden volgends de wethouder dus voldoende sociale huurwoningen gebouwd. Tijdens het debat op 8 juli zei Steeghs over de 50 sociale huur nieuwbouwwoningen (Maria Aertshof) dat dit geen vervanging, maar een echte plus was. Sociale huurwoningen die volgens de wethouder er dus BIJ komen op de woningmarkt. Wij zijn dit gaan onderzoeken en komen tot de volgende conclusie.

 

Er zijn 69 sociale huurwoningen opgeleverd in 2021. Hiervoor zijn er echter 45 sociale huurwoningen gesloopt geworden. Het Project Maria Aertshof levert geen 50 extra huurwoningen op zoals wethouder Steeghs zegt, maar slechts 16. Groeit aan sociale huurwoningen stijgt in 2021, door te corrigeren met gesloopte huurwoningen, in totaal met slechts 24 woningen in onze gemeente.

 

Wethouder Steeghs en Wethouder van Zeeland. Kent u die sommetjes van de lagere school nog? Willeke plukt 69 appels maar moet van Hans 45 rotte appels weggooien, hoeveel extra appels heeft Wilmie dan onder haar vrienden verdelen? 69 of 24?

 

Hoeveel woningen komen er in 2021 dus werkelijk bij voor onze inwoners? Geen 220 maar op basis van deze correctie en verdere analyse van de cijfers maximaal 162 (-26%). We rekenen dan ook nog eens de oplevering van 20 woningen mee (start bouw 2019) die bij de eerste presentatie in de cijfers niet terug te vinden zijn.


Zonder een juiste dossierkennis over de groei aan sociale huurwoningen in onze gemeente, vond Wethouder Steeghs de motie van de VVD met spoed 100 sociale huurwoningen in 2 jaar overbodig. Wethouder van Zeeland moet op rekenles, want zelfs na een 2e poging slaagt zij er niet in een juiste voorstelling van zaken te geven.

 

Wordt het voor 2022 beter? Wethouder van Zeeland gaat ervan uit dat er dan 250 woningen opgeleverd worden? De gemiddelde doorloopsnelheid voor woningbouw is ongeveer 1 jaar.

 

Veel wat in de planning staat moet nog in procedure worden gebracht. Al deze plannen zouden dan dus op zijn vroegst dan Q1-2022 kunnen starten. Ten minste als er geen bezwaarprocedures gestart worden.


Het grootste deel van deze 250 woningen zouden met heeel veeel geluk in de laatste maanden van 2022 opgeleverd kunnen worden. Hopen, goed gevoel heel veel geluk..... daar zouden we niet afhankelijk van moeten zijn. 

 

Met een wethouder die niet kan rekenen en een wethouder die haar dossier niet kent, is het hopen dat de urgentie nu toch echt tot hen is doorgedrongen.

 

Het is code rood is op de woningmarkt in onze gemeente. Alle zeilen bijzetten college!!!

Jan Vroomans
VVD Gemert-Bakel


Binnenkort kort er een politiek inside over de woningmarkt - stand van zaken.  Mis deze uitzending niet!