Komen onze bouwplannen in gevaar; Is de gemeente Gemert-Bakel wel goed op de hoogte omtrent Aerius 2022?

Tijdens de commissievergadering van 11 januari 2023 hebben wij wethouder Coppens vragen gesteld omtrent de Aerius calculator 2022.

De raadsvergadering van 26 januari 2023 is op verzoek van het college verplaatst na 25 januari 2023. Één dag eerder, om ervoor te zorgen dat er nog met de oude Aerius calculator gerekend mag worden. In de stukken vinden wij terug dat er gewacht wordt op een nieuwe aerius calculator (werd verwacht op 22 november 2022), en dat we zonder deze calculator een risico lopen. Wij begrijpen dit niet, op 26 november is het wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden ingegaan. In dit besluit zijn aanwijzingsbesluiten van 101 natura 2000-gebieden gewijzigd. De wijzigingen zijn gemaakt met betrekking tot habitattypen die op het moment van aanwijzen, aanwezig of afwezig waren, maar destijds, of ten onrechte ontbraken, of ten onrechte wel waren opgenomen. Gevolg hiervan kan zijn, dat initiatiefnemers of initiatieven met meer of minder stikstofperikelen te maken krijgen. We noemen het nogmaals dat dit besluit is ingegaan op 26 november 2022, sinds deze datum moet dit wijzigingsbesluit betrokken worden bij toestemmingverlening. In AERIUS 2022 zijn deze wijzigingen verwerkt. Tot die tijd kunnen initiatiefnemers in de AERIUS Calculator handmatig rekening houden met de wijzigingen om te voorkomen dat de habitattypen ten onterechte niet betrokken worden in de beoordeling.

Hiervoor is de handreiking “Rekenen met nieuwe habitatkartering in AERIUS Calculator” beschikbaar. Deze is bedoeld om toch rechtsgeldige en goed onderbouwde berekeningen te kunnen aanleveren in afwachting van de geactualiseerde AERIUS Calculator 2022. Het feit dat deze nieuwe versie van de calculator nog niet beschikbaar is, doet niks af van het feit dat het wijzigingsbesluit van de minister sinds 26 november 2022 van kracht is en vanaf die datum dus bij besluitvorming moet worden gehanteerd.

Wij hebben vragen aan de wethouder en de ambtenaren gesteld, deze waren beidden stellig dat de ingangsdatum daadwerkelijk 26 januari 2023 is. Wij hebben hier dus onze vraagtekens bij.

Als VVD maken wij ons zorgen of de gemeente de wetgeving wel goed begrepen heeft, wij hopen dat er door deze mogelijke misvatting er geen vertraging opgelopen wordt, terwijl er nu vanuit gegaan wordt dat we door de raadsvergadering een dag te verplaatsen tijdwinst hebben geboekt.